Revoluționarul ”Spartacus” de Rahova miaună jalnic în fața anchetatorilor. „A fost o glumă”

763

După scandalul monstru care a avut loc în prima zi de Paște, în cartierul bucureștean Rahova, Vasile Badea, zis „Spartacus” a fost arestat preventiv. Alături de acesta au mai fost reținuți încă patru persoane din anturajul lui „Spartacus”, toți fiind acuzați de amenințări cu acte de violență și cu moartea la adresa autorităților.

În fața anchetatorilor, „Leul” care amenința în live-uri că răstoarnă mașinile Jandarmeriei, a devenit, brusc, un mielușel și a susținut că totul „a fost o glumă”.

În acest context, procurorii care anchetează cazul susțin că eventuala lăsare în libertate a inculpaților ar genera o stare de pericol pentru ordinea publică.

De asemenea, procurorii afirmă că atitudinea violentă şi sfidătoare a inculpaţilor nu a fost una spontană, generată eventual de o anumită panică pe care încearcă să o invoce – panică resimţită, chipurile, la venirea organelor de poliţie – ci, dimpotrivă, mai degrabă o atitudine premeditată.

Anchetatorii au explicat că Vasile Badea, alias „Spartacus”, a postat în repetate rânduri pe Facebook, în timpul zilei, sesiuni live în care îşi manifesta chiar dorinţa ca organele de poliţie să se prezinte la locul la care se organiza acea petrecere, arătându-se sigur că nu va păţi nimic, ci dimpotrivă, că îi va „răsturna” pe poliţişti, fiind aclamat şi încurajat de toţi cei prezenţi la faţa locului.

De asemenea, procurorii au arătat că faptele inculpaților sunt mult mai grave în contextul unei pandemii, care a impus starea de urgenţă şi un efort colectiv al populaţiei, apreciind că panica acesteia din urmă este amplificată de manifestări de o asemenea natură.

Procurorii au mai solicitat instanței să aibă în vedere că unii dintre inculpaţi au antecedente penale, în cazul lui Constantin Gigi, de pildă, fiind vorba de recidivă postcondamnatorie.

„Spartacus” împreună cu „tovarășii” lui au invocat  că au familie şi copii minori în întreţinere și solicită să fie eliberați din arest.

Totodată, procurorii au precizat că inculpaţii nu au locuri de muncă stabile, fiind de neînţeles de ce au afirmat că sunt singurii întreţinători ai familiei, mai ales că nu au surse de venit zilnice. Ca atare, având în vedere că în continuare se vor efectua cercetări în cauză, deoarece doi agenţi de poliţie au avut nevoie de 5-7 zile de îngrijiri medicale, anchetatorii au cerut arestarea preventivă a inculpaților, începând cu data de 21.04.2020 până la data de 20.05.2020.

Scandalul din cartierul Rahova, în urma căruia 37 de persoane au fost duse la audieri și doi polițiști au fost răniți, a participat și un sportiv de performanță al clubului Dinamo. Acesta este angajat al Ministerului Afecerilor Interne și activează, în prezent, la secția de atletism a clubului. Este vorba despre Mihai Donisan, un atlet afllat în plină activitate sportivă, care, în 2016, a reprezentat România la Olimpiada de la Rio, pentru probele de sărituri în înălțime.

Odată cu declararea stării de urgență, Donisan a fost trimis, temporar, la Secția 24, în cartierul Ferentari, pentru a-i ajuta pe polițiști în caz de nevoie. Sursele citate au dezvăluit că, deși nu este polițist de meserie, Donisan a făcut furori.

Abia ajuns la fața locului, sportivul ar fi luat de jos un bolovan aruncat de romii furioși și l-a aruncat spre aceștia cu o asemenea forță încât, pur și simplu, le-a provocat tuturor un moment de ezitare. De fapt, exact atunci s-ar fi produs și intervenția în forță, care, l-a avut în primele rânduri chiar pe Donisan. Cu toate că nu era înarmat și nici nu are experiență, sportivul s-a avântat în luptă.

Citește și: Punctul de vedere al REBU

„Nu i-a făcut nimeni față. Toți care s-au intersectat cu el au ieșit șifonați rău. La sfârșit, a zis că lasă sportul și se face polițist”, a declarat unul dintre martorii oculari.

Mihai Donisan este un atlet  specializat pe săritură în înălțime. A fost laureat cu aur în 2009 și cu argint în 2013 la Jocurile Francofoniei, iar în 2016 a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Rio.

„În această seară, în jurul orei 20. 45, prin apel 112, în sectorul 5, a fost sesizat un conflict între mai multe persoane. La fața locului s-au deplasat de urgență mai multe echipaje de poliție, echipe ale Serviciului Acțiuni Speciale și jandarmi. Mai multe persoane au fost imobilizate și urmează a fi conduse pentru audieri”, a informat, duminică, Poliția Capitalei.

Reprezentanții instituției au revenit, luni, cu noi detalii: „În urma evenimentului petrecut la data de 19 aprilie a.c., au fost reținute 9 persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de  ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, urmând a fi prezentate magistraților cu propunere legală”.