Primăria Capitalei vrea să vă numere animalele din casă. Care sunt amenzile dacă furnizați date false

656

Câte animale aveți, de care și ce vârstă au? Sunt întrebările pe care o să le pună inspectorii de la Primăria Capitalei începând cu luna septembrie, în cadrul primului recensământ al animalelor de companie.

Recensământul animalelor se va întinde pe durata a doi ani, iar proprietarii animalelor trebuie să răspundă la întrebări privind ce animal deţin, ce rasă este, specie, culoare, talie, sex, vârstă. După recensământ proprietarul de hamster, câine sau pisică trebuie să anunţe şi dacă acesta dispare, e înstrăinat, moare sau face pui. Recensământul va fi realizat prin intermediul recenzorilor desemnaţi de Administrația pentru Supravegherea Animalelor, de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 20,00.”Pe durata desfăşurării recensământului, proprietarii au posibilitatea declarării animalelor, personal sau digital, în vederea înregistrării, însă veridicitatea informaţiilor va fi verificată de către recenzori”, se arată în regulamentul recensământului, publicat pentru dezbatere publică pe site-ul pmb.ro.

Sancțiuni pentru sabotarea referendumului

Proprietarii care refuză să răspundă la referendum sau ascund date și sunt descoperiți, vor fi amendaţi, cu sume între 200 şi 800 de lei, în funcție de gravitatea faptei. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă următoarele fapte: refuzul de a da date, furnizarea de date eronate sau incomplete recenzorilor – cu amendă de la 400 la 800 de lei; neinformarea ASPA în termen de 15 zile de la data decesului sau înstrăinării animalului – cu amendă de la 200 la 600 de lei; neinformarea ASPA în termen de 15 zile de la data dobândirii sau fătării unui/unor animal(e) – cu amendă de la 200 la 600 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se face de către poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti Serviciul Poliţia Animalelor. Contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile jumătate din minimul amenzii.

Citește și: Daniel Florea: Am semnat contractul de finantare cu MDRAP pentru reabilitarea termica a 22 de imobile din Sectorul 5

Ce se întâmplă cu datele din referendum

În urma recensământului se va face Registrul de evidenţă a animalelor cu proprietar. Potrivit proiectului, în România nu s-a efectuat niciodată un recensământ al animalelor de companie, neexistând decât nişte estimări în acest moment. Potrivit hotnews.ro, în ţara noastră există un număr de circa 11 milioane de animale de companie, dintre care 4 milioane ar fi câini şi 4,2 milioane pisici. Un studiu realizat în 2015 arată că 48 la sută dintre românii din mediul urban deţin animale de companie. În Bucureşti se estimează că o familie din trei ar avea un animal de companie. Proiectul se află în dezbatere publică până pe 12 septembrie, iar recensământul se va face dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului București