Mica Unire la preţ mare: din 280.000 de euro, Primăria Sectorului 5 putea împărţi icre negre şi şampanie. A dat tot fasole, cârnaţi şi play-back

1415

Edilul Daniel Florea a păstrat tradiţia predecesorului, Marian Vanghelie, în materie de festivităţi cu fasole şi cârnaţi. Contribuţia personală a noului primar de la Sectorul 5 la aceste evenimente o reprezintă condimentele. Şi anume piperul din nota de plată pentru petrecerea de Ziua Unirii: peste un sfert de milion de euro.

În Parcul Sebastian din Sectorul 5, Ziua Unirii a început la prânz şi era programat să ţină până seara, la 21.00. Parcul a fost decorat cu baloţi de paie, vase de ceramică, linguri de lemn şi uniforme de soldaţi. Au fost aduşi şi patru cai albi, închiriaţi de la o firmă privată şi legaţi de un copac din marginea parcului. Aşteptau să apară în prezentarea unei bătălii dintre daci şi romani. Jandarmii au venit şi ei cu doi cai negri, pe care i-au plimbat pe gazonul dintre alei.

În corturile încălzite şi dotate cu sonorizare, animatorii aşezaţi pe pleduri încercau să-i amuze pe copii, pictându-i pe faţă. În alte două corturi, puteai face o poză la minut, cu puşca în mână sau cu clopul pe cap. Pe fiecare fotografie erau inscripţionate numele primarului Daniel Florea, dedesubt, şi Ziua Principatelor Unite, deasupra.
Nici urmă de Cuza Vodă prin parc, în schimb Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş şi câţiva daci se pozau cu doritorii de orice vârstă. În momentele de odihnă, domnitorii şi strămoşii îşi consultau discret smartphone-ul sau dădeau de duşcă o cola dietetică.

Fasolea, cârnaţii, chiflele şi murăturile gratis au venit cu o dubă şi au fost descărcate de bărbaţii în piei de oaie. Poliţiştii locali au instalat garduri, pentru ca oamenii să stea ordonat la rând şi au păzit cazanele care au fost umplute cu fiertura aburindă. N-a fost îmbulzeală, în parc erau doar câteva sute de oameni. Primăria Sectorului 5 a comandat cel puţin 2.000 de porţii de mâncare gratis, pentru fiecare din cele trei zile de petrecere. Un polonic zdravăn de fasole, un cârnat, un castravete murat, o chiflă – servite în caserolă. Acesta a fost meniul ales de Primăria Sectorului 5 de 24 Ianuarie.  Băutura era de găsit doar contra cost.

Citește și: Primăria Sectorului 5 cheltuie 280.000 de euro pentru concerte, fasole şi cârnaţi de Mica Unire. Peste un sfert de milion de euro a alocat Primăria Sectorului 5 pentru manifestările dedicate Zilei Principatelor Unite, 24 Ianuarie

Din peste un sfert de milion de euro, municipalitatea a plătit şi pentru program artistic. Concurenţi la emisiuni TV sau elevi ai unor şcoli private de muzică au urcat pe scena instalată în parc şi au interpretat, fiecare după puterile sale vocale, melodii la modă, româneşti sau străine. Unii dintre cântăreţi erau înregistraţi video de rude şi prieteni, care îi încurajau de la baza scenei.

În momentul când a început împărţirea fasolei, de la microfon, un tânăr şi o tânără au citit scandând un text despre cele o sută de motive pentru a fi mândru că eşti român. Textul nu pomenea nimic despre Unirea Principatelor şi era mai potrivit cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, dar oricum nu era nimeni atent. Cazanul în care amestecau „dacii”, cu nişte lopeţi, capta toate spiritele civice de la faţa locului.

După textul cu o sută de motive, a urmat muzica populară. Câţiva oameni s-au prins în horă, când un bărbat în costum hibdrid – un fel de frac cu motive folclorice – a dat drumul benzii cu melodii săltăreţe.

Caserolele fuseseră golite, frigul strângea umerii. Oamenii s-au împuţinat pe lângă scenă. Nici lângă cazan nu mai stăteau prea mulţi cetăţeni. Coada la fasole şi cârnaţi s-a terminat în vreo jumătate de oră. Cine dorea putea să ia şi a doua porţie. Şi a treia. Fasole şi cârnaţi. Primăria Sectorului 5 păstrează tradiţia, umblă numai la preţ. Anul trecut, a cheltuit de şapte ori mai puţin pentru festivităţile de Ziua Unirii. E drept, anul ăsta, în caietul de sarcini, sunt trecute şi sarmale. Care nu sunt scumpe, dar, se ştie, dacă iei sarmale, trebuie să iei şi mămăligă.