Inspectoratul Scolar dezaprobă practicile lui Daniel Florea: Materiale cu imaginea primarului nu ar trebui distribuite în școli. Directorii au greșit

739

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) spune clar: directorii de școli din Sectorul 5 au greșit atunci când au permis, în urmă cu o lună, ca elevii să primească materiale cu imaginea primarului social democrat Daniel Florea. Și n-ar trebui să își mai repete eroarea, ci să pună piciorul în prag.

Vă reamintim că, atât în septembrie 2019, cât și la începutul lunii decembrie, elevii școlilor din Sectorul 5 al Capitalei au primit materiale care conțineau imagini cu primarul social democrat Daniel Florea.

Acum o lună,directori de școli au admiscă de Moș Nicolae astfel de materiale s-au distribuit în unitățile de învățământ din întreg Sectorul 5. De ce au permis directorii așa ceva? Nu ne-a lămurit nimeni pe deplin, până acum.

În context, purtătorul de cuvânt al ISMB, Maria Manea, a precizat că instituția știe că elevilor li s-au împărțit, în urmă cu o lună, materiale cu imaginea lui Daniel Florea și consideră că a fost o chestiune incorectă.

Citește și:  Liderul consilierilor PNL din Sectorul 5, dat afară din partid după ce a participat la emisiunea lui Gâdea

“Noi, Inspectoratul Școlar, am trimis o informare scrisă către toate unitățile de învățământ din București, solicitându-le să respecte Legea Educaței Naționale. Iar in lege se menționează, la Articolul 7, că în școli sunt interzise ‘activitățile de natură politică și prozelitismul religios’.

În decembrie, toți elevii din Sectorul 5 au primit, în incinta școlilor, acele obiecte personalizate cu imaginea primarului de sector. Obiectele au fost distribuite de angajații primăriei, nu de profesori și nici de personalul didactic auxiliar.

Avem cunoștință despre aceste aspecte si nu considerăm că această practică este una corectă. Domnului primar i s-a comunicat în repetate rânduri să nu mai distribuie astfel de materiale în școli dar, din păcate, a continuat”, a precizat Maria Manea.

Aceasta a explicat că e treaba directorilor de școli să nu permită astfel de practici, dar că acestora le este dificil să își impună punctul de vedere, în condițiile în care primăriile de sector sunt cele care finanțează unitățile de învățământ.

Întrebată ce poate face ISMB pentru a-i determina pe directori să nu mai accepte, în școli, obiecte cu imaginea primarului Daniel Florea, Maria Manea a spus că măsuri prea aspre de constrângere a directorilor Inspectoratul nu poate aplica.

“Legislativ, chestiunea e clară: nu se pot distribui materiale cu imaginea unui om politic, în școală. Noi îi informăm pe directori și le cerem să fie responsabili.

Dar un director nu poate fi dat afară, mai ales dacă și-a ocupat postul prin concurs. Și avem directori cu concurs! I se poate face o adresă scrisă, prin care sa fie informat ca astfel de practici pot atrage depunctarea sa la viitoarea evaluare periodică. E un lucru care contează pentru director, dar care, de fapt, pe elevi nu-i ajuta prea mult”, a mai spus Maria Manea.

În realitate directorii de școli, la fel ca celelalte cadre didactice, pot fi cercetați și sancționați pentru “încălcarea cu vinovăție a îndatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de muncă, precum și pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învățământului și prestigiului unității/instituției, potrivit legii”, se arată in Legea Educației.