Digitalizarea României! Iulian Manea, inspector principal DITL Sector 5: ”Cetățenii obțin actele de la primărie prin două spații virtuale”

792

Iulian Manea, inspector principal în cadrul Direcției de Impozite și Taxe (DITL) Sector 5, a explicat în cadrul videoconferinței ”Digitalizarea la nivelul instituțiilor statului”,  ce activități care privesc relația cu cetățenii pot fi făcute acum online la instituția pe care o reprezintă. Manea a spus că cetățenii și firmele își pot plăti toate taxele și impozitele online, dar și că pot obține anumite acte fără a mai intra în contact cu funcționarii publici.

În cadrul videoconferinței Capital dedicată digitalizării, Iulian Manea a explicat faptul că ”administrația publică locală a resimțit cel mai puternic șocul din timpul pandemiei când, odată cu starea de urgență, s-a interzis lucrul cu publicul. Atunci am fost puși în fața unor provocări extreme”.

Reprezentantul DITL a spus că situația a fost agravată de faptul că oamenii au situații de rezolvat care nu suportă amânare: ”Oamenii, cel puțin la nivelul administrației publice locale, au acte de rezolvat, au situații de rezolvat. Nu vorbim aici doar de plata taxelor, care reprezintă doar vârful piramidei. Toate procesele care au loc în cazul actelor și documentelor de care firmele sau oamenii au nevoie urgent, spre exemplu pentru eliberarea unui certificat fiscal care îți trebuie în foarte multe ocazii, ne-au dus în punctul în care am fost nevoiți să rezolvăm tot circuitul acesta prin intermediul digitalizării”.

Citește și: Coronavirus. Primarul Florea demontează un FAKE NEWS: S-a dorit PANICĂ!

Iulian Manea a explicat și cum funcționează practiv aceste proiecte de implementare: ”În DITL Sector 5 avem două spații virtuale de lucru aflate la dispoziție contribuabililor din Sectorul 5 prin care pot face tot circuitul fără nicio interacțiune fizică cu funcționarul public. Dacă un cetățean are nevoie de un certificat fiscal îl poate obține fără să se deplaseze la ghișeul nostru. Toți funcționarii din DITL Sector 5 au semnătură electronică”.

Nu se mai fac plăți cu bani cash

Reprezentantul DITL spune că în acest moment la Primăria Sectorului 5 nu se mai fac plăți cu bani lichizi: ”Am eliminat tot ce înseamnă plată cu cash. Singura variantă de plată cu cash au rămas CEC-ul și Poșta Română. Nu mai puțin de șapte metode electronice de plată funcționează în Sectorul 5, de la primul nivel de sofisticare, terminalele electronice de plată în toate hypermarket-urile și magazinele de proximitate – Selfpay, Qiwi, centrul de plăți un-doi, Westaco în benzinăriile OMV și Petrom, continuând cu posibilitatea plăților pe platforme digitale naționale – ghișeul.ro  – și soluții digitale integrate oferite de băncile comerciale, de tip Internet banking, sau soluții de tip «direct debit» accesibile de pe telefoanele mobile”.

Videoconferința ”Digitalizarea la nivelul instituțiilor statului” a fost moderată de jurnalistul Claudiu Șerban și i-a avut ca invitați pe Alexandru Petrescu, fost ministru al Comunicațiilor, Sabin Sărmaș, președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, Varujan Pambuccian, deputat și profesor universitare, Iulian Manea, inspector principal DITL Sector 5, Remus Trandafir, director executiv CJ Ilfov, George Anghel, director executiv APERO, Adrian Câciu, economist,  și Lucian Arghire, expert in management.