Cum lua mită patronul unei firme angajate să supervizeze reabilitarea unor blocuri din Sectorul 5: “Îi numărăm? 35.000, cum am vorbit”

812

Patronul unei firme angajate de Primăria Sectorului 5 ca să supervizeze două contracte de reabilitare a unor blocuri din Capitală a fost condamnat, în prima instanță, la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Sentința nu este definitivă.


Vasile Bogdan, patron al unei firme care a câștigat dirigenția de șantier pentru două contracte de reabilitare a 32 de blocuri din Sectorul 5 al Capitalei a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna mai 2020. Acesta a fost acuzat că a cerut, de la firma Star Pro Center INTL, care a câștigat licitațiile de reabilitare, un comision de doi la sută din valoarea facturilor, pentru a semna situațiile de lucrări care îi permiteau firmei amintite să își primească banii de la Primăria Sectorului 5.

Potrivit procurorilor DNA, patronul firmei care superviza lucrările de reabilitare la cele 32 de blocuri a cerut o mită totală de 263.000 de lei. După ce a plătit o primă tranșă în valoare de 20.000 de lei și o a doua tranșă de 10.000 de lei, patroana firmei de construcții căreia Vasile Bogdan i-ar fi cerut mită, Nicoleta Elena Diaconescu, a depus denunț la DNA.

În urma denunțului, supervizorul lucrărilor de reabilitare a blocurilor din Sectorul 5 a fost prins în flagrant imediat după ce a primit 35.000 de euro. Interceptările de la dosar arată cum au decurs discuțiile din biroul în care ar fi fost plătită mita.

Flagrantul
Astfel, conform înregistrărilor video realizate de DNA, denunțătoarea se ridică de la masă și se îndreaptă către o altă zonă a încăperii, apoi revine la masă, ținând în mâna dreaptă un plic de culoare alb, se reașează la masă, iar dialogul continuă astfel: Îi numărăm? 35.000, cum am vorbit. Da? Aici sunt documentele de calitate…

Potrivit imaginilor, Vasile Bogdan nu spune nimic, iar martora pune banii într-un biblioraft. La plecare, Vasile Bogdan ia biblioraftul, iar la ieșire i se organizează flagrantul. Inițial, bărbatul a spus că nu știa de bani, dar ulterior a recunoscut toate acuzațiile.

A recunoscut tot
“În perioada 20 octombrie 2019 – 14 aprilie 2020, am primit de la doamna D.N.E. (n.r. Diaconescu Nicoleta Elena), următoarele sume de bani: o tranșă de 20.000 lei, la data de 20.10.2019; alte două tranșe de câte 10.000 lei, în perioada noiembrie – decembrie 2019. Una din cele două tranșe de 10.000 lei mi-a fost dată prin V.C., angajat al societății conduse de doamna D.N.E. Menționez că plicul primit prin intermediul lui V.C. era sigilat. O altă sumă de bani, respectiv suma de 35.000 euro, mi-a fost înmânată în data de 14.04.2020, când s-a constatat și infracțiunea flagrantă”, a fost declarația de recunoaștere a inculpatului.

Citește și: Detalii neștiute despre cei care vor să ajungă primari

Vasile Bogdan a mai declarat că banii erau primiți pentru acceptarea situațiilor de plată aferente lucrărilor de reabilitare a unor blocuri din Sectorul 5. “Astfel, pentru aceste lucrări, firma al cărei administrator eram, avea calitatea de supervizor/diriginte de șantier din partea beneficiarului, respectiv Primăria Sectorului 5”, a mai declarat Vasile Bogdan.

“Am doi copii minori, tatăl meu este bolnav”
Supervizorul lucrărilor de reabilitare a blocurilor din Sectorul 5 a cerut, după ce a fost prins în flagrant, încheierea unui acord de recunoaștere, aratând că își recunoaște fapta și o regretă. “Nu am influențat cercetările efectuate în cauză și nici nu intenționez, am doi copii minori, de 3 ani și 5 luni – sunt gemeni, în întreținere și unul din părinți, respectiv tatăl meu este bolnav de cancer și are un handicap locomotor, eu fiind cel care mă ocup de îngrijirea lui. De asemenea, arăt că nu am antecedente penale”, se arată în declarația lui Vasile Bogdan.

Inculpatul și-a menținut poziția și în proces, aratând că recunoaște fapta și că o regretă.

Condamnat la închisoare cu executare
În 23 iulie 2020, Tribunalul București i-a aplicat lui Vasile Bogdan o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu executare.
“În raport cu criteriile de individualizare prev. de art. 74 Cod penal, respectiv, inculpatul a acționat cu premeditare, urmărind o îmbogățire fără muncă, bineînțeles din banii contribuabilului de rând, plîtitor de taxe și impozite, cu toate eforturile depuse de oprganele judiciare de combatere a flagelului corupție, în ultima vreme se constată o revigorare a acestui flagel, atitudinea de recunoaștere și regret de care a dat dovadă inculpatul (acesta, de altfel, nici nu avea de ales, în condițiile în care a fost prins în flagrant luând suma de 35.000 euro, la data de 14.04.2020), restituirea unei părți din sumele încasate cu titlu de mită, instanța apreciază că scopul educativ și preventiv al sancțiunii penale ce urmează a fi aplicate inculpatului poate fi atins printr-o pedeapsă al cărui cuantum va fi orientat spre mediu special prevăzut de lege, dar cu executare în regim de detenție”, se arată în sentința Tribunalului București, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel București.