Cristian Băcanu, liderul PNL Sector 5, a depus plângere penală la DNA “pentru tunul de 1 milion de euro dat de primarul Florea la final de mandat”

595

PNL Sector 5, prin președintele Cristian Băcanu, a depus la DNA plângere penală împotriva primarului Sectorului 5, pentru modul fraudulos în care a realizat la final de mandat 198 de contracte de achiziție directă, în valoare de un milion de euro, echivalentul a cinci milioane lei, către două firme cu acționar comun, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Schema folosită de Florea și cu alte ocazii a fost să împartă achiziția în 198 de contracte cu atribuire directă, iar banii au ajuns în buzunarul unei singure familii: fratii Vidrașcu, patronii Editurii Litera.

“Tupeul primarului Florea a depășit orice limită. Pe final de mandat, în plină campanie, își face propagandă electorală pe banii locuitorilor, după ce începutul școlii a fost un eșec pentru mii de elevi din școlile Sectorului 5, pe care le administrează”, a declarat Cristian Băcanu, conform comunicatului de presă transmis de PNL.

Sursa citată adaugă că, în faza inițială, încadrarea a fost de abuz în serviciu față de nerespectarea prevederilor legislației în domeniul achizițiilor publice, dar în cadrul cercetării, DNA va analiza, cel mai probabil, și alte infracțiuni care se circumscriu, de regulă, unor astfel de contexte, respectiv dare și luare de mită, fals în înscrisuri.

Citește și: Pandemia a crescut taxele la creșele și grădinițele private. Cât plătesc acum părinții

“După ce timp de patru ani nu a făcut nimic pentru locuitorii Sectorului 5, primarul PSD dă și în ultimele zile de mandat șpăgi electorale, folosindu-se, în acest caz, de copii. Dacă ar fi mers prin Sectorul 5, Florea ar fi aflat că elevii din aceste școli învață în trei schimburi, că starea clădirilor este deplorabilă și că mulți dintre ei au început școala în sistem online, din cauza nepăsării administrației PSD, care nu a finalizat lucrările de reparații. Florea va plăti în justiție pentru ilegalitățile pe care le-a patronat, folosindu-se de banii cetățenilor”, a completat Băcanu.

Caracterul penal al faptelor se întinde de la etapa de planificare și atribuire a achiziției publice, existând indicii inclusiv pentru partea de executare a contractelor de achiziție, susține sursa menționată.

Punctul central și care trădează caracterul penal: fragmentarea achiziției – mai multe achiziții la un interval scurt de timp a unor loturi de produse similare, dacă nu chiar identice.

“Practic, primarul Florea a împărțit obiectivul achiziției de așa natură astfel încât să se încadreze pe procedura selecției de ofertă, în condițiile în care valoarea totală a achiziției ar fi condus la varianta organizării unei licitații. Motivul este foarte simplu și bine cunoscut, lipsa transparenței și eludarea mecanismelor licitațiilor. Săptămâna trecută, Primăria Sectorului 5, condusă de primarul pesedist Daniel Florea, prin achiziție directă, 198 contracte către două firme – Idea Papel Distribution și Litera Educațional – pentru furnizarea de rechizite, cărți și boxe sau baterii externe”, explică PNL Sector 5 în comunicatul de presă.