Colectiv 5 ani. Cum îl contrazic pe Piedone documentele depuse de victime

1203

Una din apărările primarului Piedone în dosarul Colectiv e că nici o primărie nu cerea avize de securitate. Supraviețuitorii incendiului din 30 octombrie 2015 au depus în instanță un prim document prin care arată că o primărie, cea din Bacău, cerea avize de securitate la incendiu încă din 2006.

La ultimul termen din dosarul Colectiv, miercuri, 28 octombrie, cei doi avocați care îl apără pe primarul ales al Sectorului 5, edil al Sectorului 4 la momentul tragediei, Cristian Popescu-Piedone, au prezentat, succint, probele pe care vor să le aducă în față instanței de apel. Aceștia au spus că, din răspunsurile primite de la primării de sector din Bucureşti, dar şi din alte mari oraşe, “rezultă că, înainte de 30 octombrie 2015, niciuna nu solicita avizul PSI pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare”.

Așadar, acțiunile lui Piedone nu “contrastau cu ceea ce se întâmpla la nivel naţional”. Doar că unele documente depuse la dosar de cealaltă parte îl contrazic pe cel care recent a fost validat primar al celui mai sărac sector al Capitalei.

Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv, la un termen anterior: ” Avocatul lui Piedone a adus următorul argument: are, de la mai multe primării din țară, confirmări că niciuna dintre ele nu dau avize de securitate la incendiu. Faptul că mai mulți oameni încalcă legea nu înseamnă că trebuie să o faci și tu. Nu e un motiv suficient pentru tine.”

Citește și: Primarul Piedone are consilieri un fost judecător și un fost procuror

Exemplul Bacău

De exemplu, un act arată clar că, în Bacău, se solicita aviz PSI (pentru siguranță la incendiu) încă din 2006. Concret, acesta se regăsește în HCL 175/2006, “privind aprobarea Regulamentului de Urbanism Comercial si procedura de eliberare a Autorizației de Funcționare și Profil de activitate, precum și Autorizației de Amplasare și Profil de Activitate”.

La capitolul II, A. Activități în spații construite, Art. 15, litera m):
“De asemenea spațiul în care se va desfășura activitatea pentru care se solicită autorizarea va trebui sa îndeplinească următoarele condiții: m. Să existe posibilitatea de acces și intervenție a mijloacelor de stingere a incendiilor”. Documentul a fost depus la dosarul Colectiv aflat la Curtea de Apel Bucureşti. Următorul termen al procesului este stabilit pentru 4 noiembrie. Se cunosc și următoarele trei: 13 noiembrie, 25 noiembrie și 11 decembrie.