Bărbat încătușat de polițiști pentru că a refuzat să i se ia temperatura. Kaufland susține că scandalul de la magazinul din Ferentari a fost regizat

688

Trei persoane, doi bărbați și o femeie, au făcut scandal, într-un centru comercial din sectorul 5 al Capitalei, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat să li se ia temperatura. Pe Youtube au apărut imagini cu unul dintre bărbați care este încătușat de mai mulți polițiști.

Kaufland România a trimis o reacție cu privire la incidentul care a avut loc în parcarea magazinului din cartierul Ferentari, afirmând că scandalul respectiv a fost regizat. Pentru a-și susține punctul de vedere, Kaufland a trimis niște filmări de pe camerele de luat vederi și subliniază faptul că la fața locului era inclusiv un cameraman profesionist.

Kaufland România: Incidentul a avut loc acum două zile și a fost regizat, cu scopul de a crea senzațional, cele două persoane purtând microfon și fiind însoțite de un cameraman profesionist. Vă confirmăm că agenții de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităților competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate și nerespectare a legii.

„Îndemnăm clienții să respecte măsurile de protecție la cumpărături, să își păstreze calmul și să pună sănătatea lor și a celorlalți pe primul loc. Facem toate eforturile pentru a preveni răspândirea virusului și suntem în permanent contact cu autoritățile”, a mai precizat retailerul.

Polițiștii par să le dea dreptate reprezentanților Kaufland, potrivit cărora, cele trei persoane au pregătit cu mare atenție scandalul din fața magazinului. ”La data de 19 mai a.c., prin apel 112 a fost sesizat un scandal în derulare, într-un centru comercial din sectorul 5. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 24 Poliție, care au identificat trei persoane, doi bărbați și o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea.

La momentul în care polițiștii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante și au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate și conduse la sediul subunității de poliție.

Citește și: Scandal în cartierul Rahova. Primăria Sectorului 5 demolează Piața de Flori

Persoanele au fost sancționate contravențional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal și împiedicarea intervenției polițiștilor în îndeplinirea obligațiilor de serviciu,” se arată în comunicatul transmis de Poliția Capitalei.
Polițiștii au intervenit în forță pentru aplanarea conflictului și i-au agresat pe cei doi bărbați, spre dezaprobarea clienților aflați de față. Intervenția forțelor de ordine a fost filmată. Potrivit Poliției Capitalei, agenții ar fi apelat la forță deoarece bărbații au refuzat să se legitimeze.

Rafila: “La intrarea în magazine se ia temperatura. Nu se face termoscanare” Potrivit medicului Alexandru Rafila, la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura.

Reprezentantul României la OMS precizează că măsurarea temperaturii trebuia luată după ce se făcea o campanie de informare. “Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată. Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane”, a declarat Rafila.

Explicațiile celor doi soți care s-au opus termoscanării: ”Este un act intim medical. Este caz penal”