Angajații de la salubrizare sector 5, fără salarii. Ei au huiduit când li s-au oferit “200 de lei ajutor de la domn primar”!

826

Angajații companiei Amenajare Edilitară și Salubrizare SA, aflată în subordinea Primăriei Sectorului 5, urmau să-și primească salariile pe 11 septembrie, însă ele întârzie. Vineri, mâna dreaptă a primarului Florea, Mircea Serediuc, i-a chemat pe unii dintre angajați într-un parc și apoi la un sediu ADP din Calea Ferentari.

Muncitorii ar fi trebuit să-și primească salariile în 11 septembrie, dar au trecut deja aproape două săptămâni și nu au fost plătiți pe ultima lună. Marțea trecută, zeci de angajați AES au protestat în fața Primăriei Sectorului 5 și au plecat cu promisiunea că își vor primi banii. Nu i-au primit. Serediuc i-a plimbat prin oraș și apoi le-a întors spatele. Vineri dimineață, muncitorii “la mătură” de la AES au fost anunțați că trebuie să se prezinte în zona Cotroceni. Li s-a spus că sunt chemați pe rând, pe echipe, ca măsură de protecție, ca să poată respecta distanțarea fizică.

“Șeful de echipă ne-a zis că ne așteaptă acolo domnul Serediuc (Mircea Serediuc – n.r.) ca să ne dea bani”, au mărturisit mai mulți angajați din cadrul AES, crezând inițial că e vorba de salariile lor. Ulterior, vorbind între ei, muncitorii au aflat că, de fapt, e vorba despre 200 de lei “ajutor” de la primăria de sector.

Ajunși la Cotroceni, muncitorii au fost anunțați că s-a schimbat locația și că “domnul Serediuc” îi așteaptă la adresa din strada Ferentari, nr. 123, un sediu al Administrației Domeniului Public, unde Serediuc este director. “Acolo ne-a zis că de fapt dânsul nu ne-a chemat, că ce căutăm acolo”, povestește un angajat.

“Le-a dat bani doar susținătorilor lui Florea”

Mircea Serediuc a fost șeful filialei UNPR Sector 5 și a fost adus în primărie de Daniel Florea. Numele lui este menționat în filmarea cu listele de semnături cu nume false strânse pentru actualul edil al sectorului 5. Serediuc a refuzat să vorbească cu angajații AES, după cum arată filmările trimise de angajați ziarului. Când aceștia au început să-și strige drepturile și să întrebe de salarii, mâna dreaptă a lui Florea a ieșit din clădire și a plecat în huiduielile oamenilor cărora le-a întors spatele.

Citește și: Detalii neștiute despre cei care vor să ajungă primari

Tot acest scandal pe tema salariilor angajaților de la AES ar fi, de fapt, rezultatul războiului dintre Daniel Florea și Marian Vanghelie, ambii candidați la alegerile locale, spun surse din primărie. “Acum sunt două tabere în AES. Unii, cu Florea, unii, cu Vanghelie. Serediuc i-a chemat astăzi doar pe cei din tabăra lui Florea, dar au nimerit acolo, la Ferentari, 123, și ceilalți. De-aia le-a întors spatele. Au primit bani doar susținătorii lui Florea”, au declarat surse din primărie.

“Au zis că ne dau banii doar dacă semnăm detașarea”

Situația muncitorilor “la mătură” de la AES este una incertă. Ei încă nu știu dacă vor mai avea unde să lucreze peste o lună, pentru că primăria condusă de Daniel Florea a atribuit un contract de aproape un miliard de lei unui grup turco-rus, lăsând practic AES fără obiect de activitate.

Angajații povestesc că li s-a pus în vedere semnarea unor acte de detașare pentru a fi mutați la una dintre companiile înființate de Florea în mandatul său, Salubrizare Fapte. De-acolo, spun ei, ar urma să fie concediați. “Ne-au zis că ne vom primi salariile doar dacă semnăm detașarea. Noi nu vrem să semnăm detașarea, ne vrem doar banii munciți de noi. Avem și noi copii, avem rate la bancă. Din ce să trăim?”, spun oamenii.

În 2018, AES avea în jur de 400 de angajați. De la începutul anului, unii angajați AES au fost transferați la alte două firme ale Primăriei Sector 5, înființate la sfârșitul lui 2019: Infrastructură DF5 și Salubrizare Fapte 5. Cele două au în denumire sloganurile de campanie ale lui Daniel Florea: DF5 și Fapte. Oameni din primărie spun că ar exista interesul să se desființeze AES, pentru că firma e legată de fostul primar Marian Vanghelie. Mircea Serediuc a refuzat să răspundă apelurilor și mesajelor repetate.